RÓBERT VANDA

Nemezes textilművész vagyok. 2001-ben diplomáztam a Pécsi Tudományegyetemen, Művészettudomány szakon. 
Textilművész képesítést a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) tagjaként kaptam 2009-ben. 
Tagja vagyok a SZETT - Szőnyegtervezők Társasága Egyesületnek.

A nemezelés eljárásainak természetközelisége, évezredek óta változatlan egyszerűsége jelenti számomra az alapot, kiindulópontot. Munkáimat - funkcionalitásuk mellett, elsősorban plasztikáknak tekintem, melyek egy-egy mintázat, struktúra megjelenítése céljából születnek, vagy mintázatként vannak jelen a térben.
Többféle nemeztechnikával, párhuzamosan haladva dolgozom. 
Reliefszerű tárgyaim -párnáim, táskáim, kézi letűzéses varrással, vagy a saját fejlesztésű beszövéses mintázással készülnek. Öltözékek és kiegészítők, illetve önálló képek-kollázsok a nuno (textil-nemez fúziós) technika egyedi alkalmazásával születnek. Néhány éve kezdtem szőnyegeket tervezni és készíteni, ennek részeként szeretném kiemelni a kézzel mintázott és ipari megmunkálással készített szőnyegeimet a kőszegi nemezgyárral történő együttműködés keretében.
Munkáimmal szeretnék hozzájárulni a nemez elterjedéséhez mindennapjaink tárgykultúrájában, mivel használata rendkívül kellemes és praktikus. 
Ez egy élő anyag, mely használat közben is alakul, idomul, formálódik. 
Lakástextilként ajánlom a merész anyagtársítások kedvelőinek, mert megjelenésében minden szélsőséget, extravaganciát magába foglal, miközben a hétköznapi élet nyugodt ritmusát is támogatja jelenlétével.

További információk és kapcsolatfelvétel: vandarobert.com
F I K SZ - Független Iparművészeti Kortárs Szalon - since 2020
facebook-squareinstagram