SOMOS ANNA

A kerámia egy olyan műfaj, ami magába foglal mindent, ami számomra igazán fontos, és ami rohanó, digitális világunkban szép lassan eltűnni látszik. 
Tárgyaim egyfajta kapszulaként őrzik ezeket az időtlen értékeket: egyediség, személyesség, türelem és lelassulás. 
Sőt, nemcsak őrzik, de funkcionális tárgyak révén közvetítik és továbbadják ezeket, miközben emlékeztetik használójukat arra, hogy lassuljanak le, adjanak időt maguknak a részletek kiélvezésére, az egyediség megtalálására.

A készítés számomra egy intuitív folyamat, ahol az általam megálmodott forma és funkció határozza meg a technikát és az anyaghasználatot. Ennek köszönhetően többféle technikával dolgozom: korongozom, kézzel építek vagy öntök. 
A letisztult, időtálló formák állnak a legközelebb hozzám, a pasztell színek, illetve a fényes és matt felületek kombinálása. 
Mindig lenyűgöz, ahogy a kezem alatt egy adag sár magát alakítja, mégis, az egyedi végeredmények között erős esztétikai kapcsolat van, hiszen mind tőlem indul. Ugyanakkor mikor végső formájukat megkapják, saját életre kelnek, és végül a tulajdonosuk tölti meg őket tartalommal. Így válnak személyessé és utánozhatatlanná, szinte élővé ezek a tárgyak.

A legtöbb tárgyamból egy-egy darab készül, de a fenntarthatóság jegyében jelenleg szériában készítek elviteles kávés porcelán poharakat, hogy akkor is élvezhessük utazás közben a kávénkat, ha nem szeretnék eldobható csomagolással szennyezni a környezetet.

F I K SZ - Független Iparművészeti Kortárs Szalon - since 2020
facebook-squareinstagram